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ETHICS ADVISORY OPINION 

10-05 

UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 

ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 

PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 

HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 

SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 

ON LAWYER CONDUCT. 

Factual Background:  

 

§29-3-68(b) of the Code of Laws of South Carolina provides that a mortgagor may waive the right 

of appraisal in a mortgage. If a deficiency exists after foreclosure, the waiver would prevent an 

obligor from reducing the deficiency by having the property appraised. 

The statute requires that the waiver be placed on the signature page. Most lenders provide the 

documents for closing including the mortgage. The waiver of appraisal rights often appears on a 

page other than the signature page. 

 

Question Presented: 

 

Does closing attorney have an obligation to inform either the Borrower or Lender that the waiver 

to right of appraisal attached to the mortgage is potentially unenforceable? 

 

Summary: 

 

Whether the lawyer may disclose the potential deficiency and to whom depends on the relationship 

between the lawyer and the parties to the closing.  The question of whether a lawyer is obligated 

to disclose the potential deficiency is a standard of care issue and is outside the scope of this 

committee.  Because Rule 1.4, SCACR Rule 407 does not apply, we do not address this issue 

further. 

 

 



Opinion: 

 

While the waiver of appraisal does not affect the purchase and closing of residential property, 

during a foreclosure action the waiver may prevent a Borrower from reducing the deficiency by 

having the property appraised.  (§29-3-68, S.C. Code Ann.).  It is the opinion of this Committee 

that advice related to anticipatory foreclosure litigation may be outside the scope of Lawyer’s 

representation for purposes of overseeing a real estate purchase and, therefore, whether he must 

disclose the defect is a question of the proper standard of care, rather than professional conduct.   

If, however, the question is whether the Lawyer may disclose to either the Borrower or Lender that 

the waiver is deficient, the primary determination must be whether the Lawyer represents the 

Borrower only, or if he represents both Borrower and Lender. 

In Opinion 09-07, this Committee determined that a lawyer conducting a standard real estate 

closing where Borrower has chosen and retained Lawyer and the Lender has merely supplied the 

closing instructions, Lawyer does not represent the Lender.  In such a case, while the Lawyer has 

an obligation to explain the documents prepared by Lender to the Borrower, Lawyer does not have 

an obligation to ensure the Lender has properly protected itself in the creation of its documents.  

Lawyer may therefore disclose the defect to Borrower, but this Committee does not opine whether 

he “must” disclose as that is a question of the proper standard of care regarding the scope of 

Lawyer’s representation of Borrower.  

If, however, Lender requested that Lawyer draft the loan documents, review the documents on 

behalf of the Lender to ensure Lender’s interests are protected or otherwise opine on the 

sufficiency of the loan documents, it would be reasonable to believe the Lawyer represents both 

Borrower and Lender.  At that point, discovery of the defective waiver may generate a conflict in 

Lawyer’s representation of the parties to the closing. 

Rule 1.7(a)(2) addresses an attorney’s obligations when conflicts arise between clients.  If the 

Lawyer represents the Borrower only in a standard real estate closing, he may disclose the 

deficiency and its potential benefits to Borrower.  If, however, Lawyer represents the Borrower 

and the Lender, or otherwise has a duty to the Lender, he may not disclose the defective waiver to 

either party, but should advise both to seek new counsel for the closing.  Since Lawyer is charged 

with advising Lender as to its interests, and since Lawyer’s discovery would be beneficial to 

Borrower and detrimental to Lender in future litigation, the conflict requires Lawyer’s removal as 

counsel for both parties. 

Under Rule 1.7(a)(2), a Lawyer may not represent a client if there is a significant risk that the 

representation of another client will be materially limited by the lawyer’s responsibilities to the 

first.  In this case, should future litigation arise between Lender and Borrower, the parties would 

be directly adverse to one another.  If the Lawyer represents both the Lender and the Borrower in 

the closing and notifies either party of the defective waiver, he is essentially giving anticipatory 

legal advice to one client that is directly adverse to the other.  While this Committee believes such 



anticipatory advice would be outside the scope of his representation, in assisting Lender in the 

correction of its documents at the closing table, Lawyer would be working directly adversely to 

the Borrower’s potential future interests against Lender. 

 


