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ETHICS ADVISORY OPINION 

22-06 

 

UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 
ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 
PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 
HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 
SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 
ON LAWYER CONDUCT. 

 

SC Rules of Professional Conduct: 1.2(c) 

 

Facts: Lawyer has consulted with Client who has requested limited scope representation by 

Lawyer in connection with a Family Court proceeding. Lawyer intends to provide assistance with 

drafting documents for a temporary hearing, including preparation of an answer, affidavit, and 

financial declaration. On each page of the answer, Lawyer will include the phrase “Prepared with 

the Assistance of Counsel.” All pleadings will be signed under Client’s name only, although 

Lawyer intends to serve as the notary for the affidavit and financial declaration. Lawyer will not 

be entering an appearance as counsel or participating in the forthcoming temporary hearing. 

Questions Presented: 

1. May Lawyer limit the scope of representation to assist in preparation of pleadings that will 

be signed and submitted directly by Client, under client’s name exclusively, without 

participating further in Client’s legal proceedings in Family Court? 

2. Must Lawyer place the Family Court on notice of Lawyer’s limited representation of Client 

via inclusion of a disclosure such as “Prepared with the Assistance of Counsel” on any 

documents that Lawyer helps draft, or otherwise? 

Summary: 

1. Yes, Lawyer may limit the scope of representation of Client in the Family Court if such 

limitation is reasonable under the circumstances and the Client gives informed consent. 

2. No. When limited representation is reasonable under the circumstances, Lawyer is not 

required to make an affirmative disclosure of any sort regarding Lawyer’s limited 

assistance. However, Lawyer may voluntarily do so, and reserves the right to require such 

disclosure as a condition of providing limited services to Client. 
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Opinion: Rule 1.2(c) provides that “A lawyer may limit the scope of the representation if the 

limitation is reasonable under the circumstances and the client gives informed consent.” The first 

consideration when limiting the scope of representation is the reasonableness of doing so under 

the circumstances. In this inquiry, Lawyer is consulting regarding Family Court proceedings, as 

part of which litigants frequently participate pro se, especially at the outset of litigation as in the 

circumstances described which concern the filing of an answer and documents for use in a 

temporary hearing. As Comment 6 to Rule 1.2 acknowledges, “A limited representation may be 

appropriate because the client has limited objectives for the representation,” or the client may 

impose limitations on the means a lawyer might otherwise employ to accomplish a client’s 

objectives when the client believes such actions would be too costly.  It is the availability of limited 

scope representation, therefore, that allows for clients to receive at least some counsel and 

assistance at critical moments in a legal dispute when they may otherwise have to forego 

representation entirely. Such limited assistance directly benefits the client, but may also indirectly 

assist the other participants in the litigation.  For example, when the lawyer’s assistance to the 

client includes refinement of pleadings such that they only present relevant facts and assert 

potentially meritorious claims, allowing for more efficient and effective consideration thereof by 

the Court and opposing party. 

The next consideration for limited scope representation is the requirement of informed 

consent by the client. Although a written fee agreement is not required for such limited 

representation, Rule 1.5(b) states “The scope of the representation and the basis or rate of the fee 

and expenses for which the client will be responsible shall be communicated to the client, 

preferably in writing, before or within a reasonable time after commencing the representation.” 

Accordingly, as part of the process of obtaining the required informed consent from the client 

pursuant to Rule 1.2(c), Lawyer is encouraged to provide a clear communication as to the scope 

of representation in writing. As part of securing informed consent, Lawyer must also communicate 

that limited representation may exclude specific means that might otherwise be used to accomplish 

the client’s objectives, and the potential alternatives to such limited representation. See Rule 

1.0(g).  Despite consent to a limited scope of representation, Lawyer is not exempt from the duty 

to provide competent representation within the scope of services provided. 

Assuming there is an appropriate limited scope of representation for which the client has 

provided informed consent, there is no ethical obligation on the part of Lawyer under the Rules of 

Professional Conduct to disclose Lawyer’s limited scope representation, either in conjunction with 

any pleading prepared or otherwise.  ABA Formal Op. 07-446 (2007).  However, Lawyer should 

check with the rules of a specific tribunal, as some have imposed such an obligation when 

practicing before certain tribunals. 
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Any rule requiring the same would be impractical in many circumstances. For instance, 

brief consultation with a prospective client may quell a prospective client’s desire to formally 

retain counsel, yet be substantive and actionable enough legal advice and assistance that it notably 

influences any subsequent pleadings submitted pro se.  In Lawyer’s inquiry, more direct and 

meaningful assistance in the preparation of pleadings is contemplated, although Lawyer will not 

be responsible for executing and filing the pleadings, which the client may unilaterally alter and 

file in altered form without notice to the Lawyer.  It would be inappropriate in that instance to 

require disclosure of the name of Lawyer and associate them with that pleading, as that would be 

potentially misleading as to the nature and extent of Lawyer’s control over the final appearance 

thereof. 

Nevertheless, the client is not exclusively in control over the nature and extent of any 

limitations in the scope of representation, and Lawyer retains the ability to set reasonable 

conditions upon which Lawyer may insist before agreeing to provide such limited representation.  

One such reasonable condition would be for Lawyer to insist upon inclusion of a disclosure of 

Lawyer’s name on any pleadings prepared with the assistance of Lawyer.  Consistent with 

Lawyer’s general duty to “reasonably consult with the client about the means by which the client's 

objectives are to be accomplished” under Rule 1.4, Lawyer should make known any such 

requirements prior to providing limited scope representation.  As a practical matter, however, 

unless Lawyer’s name appears on a signature block within the pleading itself, as would occur when 

Lawyer serves as a witness or notary, Lawyer would only be able to ensure inclusion of a disclosure 

of Lawyer’s assistance by maintaining control over the pleading and filing thereof to prevent 

alteration prior to filing. 

 

 

 

 

 


