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Ethics Advisory Opinion 
20-03 

UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 
ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 

PROPRIETY OF THE INQUIRER'S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 

HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. 

S.C.R. Prof. Conduct: Rules 7.1, 7.5(a), and 7.5(e) 

 

Factual Background: A, B, C & D, P.A. is the name of an existing law firm.  A is a retired 

member.  B is currently the 100% equity owner of the firm.  C & D are non-equity members of 

the firm who have each practiced with the firm for more than 10 years. 

 

Lawyer B intends to retire.  Lawyer C will go to work for another firm at a separate location in a 

nearby city contemporaneous with B’s retirement.  Upon B’s retirement, Lawyer D intends to 

purchase the assets (except for certain accounts receivable and certain contractual rights that are 

not assignable) of A, B, C & D, P.A. (“Prior Firm”) and operate a new law firm organized as a 

new professional association.  Lawyer D would like to name the firm A, B, & D, P.A. (“New 

Firm”).  D will likely be the only attorney for a short period of time at which point Lawyer E will 

join the firm.  The new firm will have the same address, physical location, phone number, 

website URL and will retain two or more of the employees of the prior firm.  Lawyer D will 

continue to represent B’s current clients in current ongoing and future matters should the clients 

elect to retain New Firm’s services (via formal substitution of counsel).  The new firm will 

provide substantially similar services in the same practice areas as the prior firm.  Prior Firm will 

be dissolved, and Prior Firm will not be engaged in the practice of law.  The only activities of 

Prior Firm will be winding up and collection of certain accounts receivable and payment of 

outstanding expenses. 
 

Question Presented:  

May Lawyer D utilize the names of retired lawyers A and B in the New Firm name (A, B, & D, 

P.A.) and be in compliance with Rules 7.5 and 7.1 of the Rules of Professional Conduct?  Stated 

differently, is New Firm considered a “bona fide successor” firm to Prior Firm as discussed in 

Ethics Advisory Opinions 79-06 and 75-01 such that the trade name of the firm can include the 

names of retired or deceased members?  Is the analysis different if Lawyer B serves in an “of 

counsel,” non-equity role for a short time for New Firm prior to B’s retirement? 

Summary:  Lawyer D may use the names of retired lawyers A and B in the new firm name, 
formed subsequent to B’s retirement.   Pursuant to Rules 7.5 and 7. 1,  new firm will be a 
bona fide successor firm.   
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Response: The Committee chooses to opine on this matter in an effort to bring current the 
opinions decided under the prior sets of canons and rules.  Given that most recent opinion 
relied upon in this regard is from 18 years ago, and the prior opinions to that are from 40 years 
ago, offering the Bar an analysis using the most current Rules of Professional Conduct was 
prudent.  While an update may apply to the Rule numbers, the reasoning in this matter has 
remained constant.  

Rule 7.5, Firm Names and Letterheads, refers to Rule 7.1 to ensure that a name is not 
misleading.  Here, a partner has already retired, a partner is retiring and a non-partner is 
leaving.  The remaining current non-partner will be buying the assets of the firm, and would 
like to use the name of the two retired partners and her own name in the new firm name.   The 
committee assumes, for the purposes of this analysis, that the lawyer posing the question to us 
has the legal right to use the names of the two retired partners.   

In a 2002 opinion, this Committee opined that, “a law firm may continue to use the name of a 
deceased or retired partner if the firm is a bona fide successor to the firm of which the 
deceased or retired partner was a member.”  (02-19).   

Thus, the question is, “what determines the bona fides of the successor?”  

Advisory Opinion 75-01 emphasizes that lawyers who desire to use a firm name that includes 
the names of deceased or retired partners, may do so only "if the firm is a bona fide successor 
of a firm in which the deceased or retired person was a member, if the use of the name is 
authorized by law or by contract, and if the public is not misled thereby." The Committee 
there reiterated that the use of a deceased partner's name as part of a continuing line of 
succession was permissible; however, if there is a contemporaneous separation of lawyers 
practicing in that firm, and one or more members of that firm withdraw from it, only those 
who stay with the firm may continue to use the deceased partner's name. Here, our purchaser 
has been a member of the firm, in the broad sense of the word, for a decade, and will be a part 
of the continuing line of succession.  

Additionally, drawing from the 2002 opinion, the rationale for continuing a law firm remains 
applicable:  

All of the partners have by their joint and several efforts over a period of years 
contributed to the good will attached to the firm name. In the case of a firm having 
wide-spread connections, this good will is disturbed by a change in the firm name 
every time a partner dies, and that reflects a loss in some degree of the good will to the 
building up of which the surviving partners have contributed their time, skill and labor 
through a period of years. To avoid the loss, the firm name is continued...”  (Ethics 
Adv. Opinion 02-19).   
 

We also commend to the inquirer review of Comment 1 to Rule 7.5, and we suggest that Attorney 

B remaining at the firm subsequent to purchase of the firm by the inquirer, and prior to Attorney 

B’s retirement, would likely increase the “bona fides” of the firm name, as both will have worked 

together under the newly established firm name prior to B’s exit by retirement, therefore providing 

a “continuing succession in the firm’s identity.”   Additionally, we caution the inquirer to take care 

in not misleading the public. We suggest the consideration of asterisks, or some other identifier that 

the other name partners are retired, as that becomes the case.  For further guidance, we refer the 

inquirer to SC Ethics Advisory Opinion 05-19. 


