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ETHICS ADVISORY OPINION 

10-03 

UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 

ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 

PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 

HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 

SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 

ON LAWYER CONDUCT. 

Factual Background:  

 

Several years ago, an attorney conducted a transaction which pertained to a bond for title/contract 

for sale for two parties.  This transaction does not transfer legal ownership in the subject real 

property, only an equitable interest in the property at the time of the transaction, and legal 

ownership does not transfer to prospective purchasers until the legal title owner of that property is 

paid in full by said prospective purchasers.   

Another attorney with the same law firm, who practices at another location than the previous 

attorney, may be retained by the Homeowners Association to address a violation of the recorded 

covenants and restrictions on the subject real property.  This would include sending letters to the 

prospective purchasers on behalf of the Homeowners Association regarding such violations, and 

potentially filing a lawsuit on behalf of Homeowners Association against both prospective 

purchaser and title owner.   

 

Question Presented: 

Is it a conflict of interest under the rules of ethics, particularly under Rule 1.9, for Attorney/law 

firm to represent the Homeowners Association in this matter? 

 

Summary: 

 

No. Without more, the mere conduct of a residential closing is not substantially related, for 

purposes of Rule 1.9, to an HOA’s later efforts to enforce covenants or restrictions against the 

buyer. 

 



Opinion: 

 

Assuming the buyer is a former client and not a current client, the analysis is the same regardless 

of whether the HOA is represented by the lawyer involved in the closing or another lawyer in the 

same firm. See Rule 1.10(a) (“While lawyers are associated in a firm, none of them shall 

knowingly represent a client when any one of them practicing alone would be prohibited from 

doing so by Rule[] … 1.9.”).  

Rule 1.9(a) states, “A lawyer who has formerly represented a client in a matter shall not thereafter 

represent another person in the same or a substantially related matter in which that person’s 

interests are materially adverse to the interests of the former client unless the former client gives 

informed consent, confirmed in writing.”  The HOA’s interests in enforcing the restrictions would 

necessarily be adverse to the former client; therefore, the representation would be prohibited 

(absent informed consent) if the two matters were substantially related.  The Committee believes 

that the matters are not “substantially related” as contemplated by Rule 1.9. 

The South Carolina Supreme Court has held that representing a borrower in a residential 

transaction and later representing the lender in foreclosure does not create an appearance of 

impropriety. In re Anonymous, 298 S.C. 163, 378 S.E.2d 821 (1989).  The “appearance of 

impropriety” standard, applicable at the time, was a higher standard of conduct (i.e., a lower 

conflict threshold) than the “substantially related” test, which today applies to former-client 

conflicts.  Therefore, what was proper under the former test must be proper under the new test, 

absent a specific prohibition.  Nothing in Rule 1.9 or the comments thereto would prohibit 

foreclosure after a residential closing.   

When the closing involves an installment land sale contract, rather than a sale by deed, whether a 

substantial relationship exists between the closing and a later action against the buyer would 

depend on 1) whether the lawyer advised the buyer about the specific contract involved or merely 

advised the buyer about land contracts generally and 2) whether the subsequent adverse 

representation involved the same legal issues about which the lawyer gave the buyer advice.  

Ordinarily, neither would occur.  Therefore, without more, enforcement of HOA covenants or 

restrictions based solely on post-closing acts or omissions of the buyer would not ordinarily be 

substantially related to the prior closing. 

Comment 3 to Rule 1.9 gives examples of permissible and impermissible subsequent 

representation.  It states that a lawyer who assists a developer in obtaining environmental permits 

for a shopping center cannot later represent “neighbors seeking to oppose rezoning of the property 

on the basis of environmental considerations, but would not be precluded … from defending a 

tenant of the completed shopping center in resisting eviction for nonpayment of rent.” Rule 1.9 

cmt. 3 (emphasis added).  These examples are consistent with the court’s language in In re 

Anonymous.  While the residential closing-foreclosure paradigm falls somewhere between the 

bookends provided in these comment examples, the rule and comments appear directed at 

subsequent representation that involves either legal advice on the same specific substantive issues 



or legal claims based on the same facts.  In short, not all related matters are substantially related 

for Rule 1.9 purposes.  Compare Townsend v. Townsend, 323 S.C. 309, 474 S.E.2d 424 (1996) 

(where lawyer guardian ad litem for minor child in parents’ divorce later represented father in 

claim for child support reduction, in which child was joined as a party, substantial relationship was 

found because, as guardian, lawyer had obtained confidential factual information about child that 

was relevant to child support reduction claim) with Madison v. Graffix Fabrix, Inc., 304 S.C. 321, 

404 S.E.2d 37 (Ct. App. 1991) (no substantial relationship where lawyer had represented employer 

in dispute with former employee accused of trying to steal employees, then represented different 

employee against employer in dispute over termination).   

The Committee notes that this opinion is a odds with prior opinions on similar issues.  The reasons 

are explained below. 

In 1984, this Committee advised that it would be impermissible for a lawyer to represent a buyer 

at a residential closing and later represent a lender in a foreclosure proceeding that is adverse to 

the buyer and involves the same property.  See EAO 84-24.  In 1989, the South Carolina Supreme 

Court came to the opposite conclusion, effectively overruling 84-24 but without mentioning it.  In 

re Anonymous.  Both 84-24 and In re Anonymous were decided under the former Code of 

Professional Responsibility, and the Supreme Court applied the “appearance of impropriety” 

standard then applicable to questions of conflicts with former clients.  In re Anonymous was a 

disciplinary opinion in which a lawyer in a sale transaction represented the buyer and also prepared 

the seller’s deed, then later represented the buyer in an action against the seller related to the 

condition of the property at closing.  Finding no appearance of impropriety, the court stated, 

[I]n the event there is a subsequent dispute between purchaser and seller regarding the transaction, 

the attorney should not represent purchaser or seller so as to avoid the appearance of impropriety. 

We emphasize that this rule is limited to litigation directly related to the sale itself. In the absence 

of some other reason for disqualification, the closing attorney would not be prevented from 

representing either the seller, purchaser or lender in a subsequent mortgage foreclosure regarding 

the property. 

In re Anonymous, 298 S.C. at 164, 378 S.E.2d at 821, & n. 1.  Nevertheless, in 1990, the Ethics 

Advisory Committee again advised that a lawyer may not represent a lender in foreclosing a loan 

if the lawyer previously represented the borrower in closing that loan. See EAO 90-22. 

Opinion 90-22 was decided under then-new Rule 1.9, which governs conflicts with former clients.  

With the adoption of Rule 1.9, the “substantially related” test replaced “appearance of impropriety” 

as the standard against which questions of former-client conflicts are measured.  Opinion 90-22 

expressly relied on 84-24 for the conclusion that the closing and foreclosure are substantially 

related, but the “substantially related” test was not the governing rule at the time of 84-24, and 84-

24 was implicitly overruled by In re Anonymous.  90-22 also relied on specific language from the 

comments to Rule 1.9, but that language (now delineated as part of Comment 2), expressly relates 

to the scope of a single “matter” as contemplated by the rule and upon examination is inapplicable 

to the “substantially related” test.  Comment 3 to Rule 1.9 addresses the “substantially related” test 



and is consistent with the language in In re Anonymous.  The Committee notes that the comments 

were not delineated in 1990 and that the comment language regarding the “substantially related” 

test did not exist; what the Committee relied on in 1990 was later delineated as Comment 2 (which 

entirely relates to the scope of a matter under Rule 9) and Comment 3 was added. 

Comment 3 states that matters are substantially related if 1) “they involve the same transaction or 

legal dispute” or 2) “there otherwise is a substantial risk that confidential factual information as 

would normally have been obtained in the prior representation would materially advance the 

client's position in the subsequent matter.”  The residential closing-foreclosure circumstance does 

not involve the same transaction or dispute; it involves a transaction and a later tangentially 

related—but not substantially related— dispute over facts (i.e., default on the loan) that typically 

occur after the closing is completed and would not be contemplated at the time of closing.  In 

certain unusual circumstances, a substantial relationship could exist if some event from the closing 

(e.g., document execution) were a disputed issue in the foreclosure.  Likewise, the residential 

closing-foreclosure circumstance, without more, does not involve a substantial risk that 

confidential information gained at closing would materially advance the lender’s position in 

foreclosure.  Foreclosures are based on default, which typically would not occur until after closing.  

A substantial relationship could exist if the lender’s position in the foreclosure would be materially 

advanced by information obtained at closing, but this circumstance would be unusual.  Residential 

closing lawyers rarely learn anything confidential about the borrower, as most if not all information 

is shared among all parties, and a residential closing lawyer ordinarily does not learn anything 

about the borrower that both would relate to a later foreclosure and is not shared with the lender at 

closing. “Information that has been disclosed … to other parties adverse to the former client 

ordinarily will not be disqualifying.” Rule 1.9 cmt. 3. 

In a subsequent opinion closer to the specific issue in this inquiry, the Committee in 2005 advised 

that a lawyer who represents a buyer in the closing of a residential sale transaction cannot later 

represent a Homeowners Association against the buyer in collecting a debt for unpaid HOA dues 

related to the property purchased at the prior closing. See EAO 05-05.  However, 05-05 relied 

entirely on 90-22 and 84-24 for its conclusion; it quoted the same Comment 2 language as 90-22; 

and, like 90-22, concluded without analysis that the matters are substantially related because the 

1984 advisory opinion had said as much.  Opinion 05-05 also did not acknowledge that 84-24 was 

overruled by In re Anonymous.   

The Committee advises today that 84-24 has been overruled and that 90-22 and 05-05 do not 

accurately reflect the applicability of the “substantially related” test of Rule 1.9 to the closing-

foreclosure paradigm.  A lawyer who closes a residential real estate transaction and advises the 

borrower about mortgages generally, without more, is not prohibited from later representing the 

lender in a foreclosure action based on post-closing acts or omissions of the borrower.  An HOA 

enforcement action involving a lien or other encumbrance or restriction against the same property, 

which arises after closing based on post-closing acts or omissions, is even less related to the closing 

than is a foreclosure and therefore would also not be substantially related, nor would foreclosure 

of a subsequent mortgage not closed by the same lawyer but affecting the same property.  



 


