
 

 

ETHICS ADVISORY OPINION 

18-06 
The Ethics Advisory Committee renders opinions exclusively to members of the South Carolina 
Bar concerning ethical issues raised by the inquirer's contemplated conduct not relating to a 
pending matter. This Committee has no disciplinary authority. Lawyer discipline in South Carolina 
is administered solely by the South Carolina Supreme Court through its Commission on Lawyer 
Conduct. 
 
South Carolina Rules of Professional Conduct:  1.7, 1.8, 5.4  
 
Factual Background:   
 
The Ethics Advisory Committee received two inquiries regarding the propriety of associating 
with a financial brokerage company.  The Committee is addressing both inquiries in this opinion 
because they concern the same legal issue. Lawyer or law firm desires to offer legal services to 
individuals or parties who are not able to afford the services. The cases are not appropriate for 
contingent fee contracts. Therefore, the lawyer would associate with a financial brokerage 
company or other third-party financing vendor. The broker or vendor would apply for financing 
for the client to pay the attorney’s fee, and, if approved for financing, the client would receive 
financing completely independently of the lawyer or law firm. The broker or vendor charges an 
initial setup fee, a monthly technology fee for maintaining the payment web page and an 
administration fee. The lawyer would also pay the vendor or broker a merchant fee, which would 
be a percentage of the amount financed for the legal fee. The loan service would be explained to 
clients as a payment option along with any other options such as credit cards, checks, cash, etc. 
The proceeds of the loan are paid directly to the potential client by the lender. The client then 
pays a fee to the lawyer in accordance with the relevant fee agreement. The potential client is not 
required to hire this particular lawyer or law firm, nor is the potential client required to use the 
money for legal fees. The lawyer or law firm is not responsible for repayment of the loan, either 
directly or indirectly. The brokerage company or vendor is not referring potential clients to the 
lawyer; the lawyer/law firm simply desires to use the brokerage company or vendor to enable 
potential clients to pay legal fees. 
 

Questions Presented: 
 
1. May a lawyer or law firm associate with the brokerage company or vendor under 

the proposed arrangement? 
 



 
 

 
2. Do any of the fees paid to the broker or merchant constitute the prohibited sharing of legal 

fees with non-lawyers pursuant to Rules 1.7, 1.8, 5.4 or any other Rule? 
 

Summary:   
 

The arrangement does not violate any Rules of Professional Conduct assuming the fees paid by 
the lawyer or law firm to the broker or vendor are reasonable fees for the service provided in the 
industry. The fees are not paid for the purpose of getting a referral. The fees are not paid for legal 
work performed by a non-lawyer. The broker is not referring cases to the lawyer so the lawyer is 
not paying for referrals. 
 
Discussion: 
 

Rule 1.7 and Rule 1.8 relate to conflicts of interest involving current clients. Rule 1.7(a) prohibits 
representation if the representation involves a concurrent conflict of interest. Under the facts 
presented, the representation of the potential client will not be directly adverse to another client, 
and there is no significant risk that the representation of the potential client will be materially 
limited by the lawyer’s responsibility to anyone else. The lawyer is not undertaking any 
responsibility to the broker, the vendor, or the lender to repay the loan.  
 
Rule 1.8 is not applicable because the lawyer has not acquired an ownership or other interest in 
the lending institution company or the brokerage/vendor. The lender has loaned the money to the 
client and the client then pays the lawyer. Rule 1.8(e) states that a lawyer shall not provide financial 
assistance to a client in connection with pending or contemplated litigation.  1.8(e) only applies to 
pending or contemplated litigation, so if the matter is anything other than a litigation matter, this 
particular rule is irrelevant. Even with regard to pending or contemplated litigation, the lawyer has 
not provided financial assistance to the client in connection with the litigation. The lawyer is 
merely paying a fee akin to advertising to the broker or vendor. In return for the service of the 
broker or vendor, the broker/vendor arranges a loan to the potential client. 
 
The lawyer has not given the potential client anything; instead the lawyer has paid money to the 
lender or vendor or broker in order to help the lawyer himself receive a fee. While the lawyer’s 
actions have indirectly enabled the client to obtain legal services, it is no different than if a lawyer 
reduces his fee; a lawyer has the discretion to charge a reduced fee. Comment 10 to Rule 1.8 
discusses financial assistance. This Comment prohibits making or guaranteeing loans for living 
expenses; the lawyer has not loaned the client anything in this case. This is the case only if the 
client is not responsible for paying the merchant fee and the basis for the imposition of the fee does 
not exceed the amount of the legal fee. 
 
Rule 5.4 states that a lawyer shall not share fees with a non-lawyer or form a partnership with a 
non-lawyer. It also prohibits a lawyer from permitting a person who pays the lawyer from directing 
or regulating the lawyer’s professional judgement. None of this applies because the lender is not 
paying the lawyer. The lender is paying the client who then pays the lawyer; in any event the 
lender, the broker, or the vendor are not directing or regulating the lawyer’s professional judgement 
in rendering the legal services. 



 
 

  
Previous Ethics Advisory Opinions of the South Carolina Bar have addressed issues such as 
payments by lawyers to third parties. The use of “Daily Deal” websites to sell vouchers for 
discounted services when the proceeds of the purchase are split between the lawyer and the service 
offering the voucher was found not to violate Rule 5.4(a) prohibiting the splitting of legal fees with 
non-lawyers in Ethics Advisory Opinion 11-05. The Committee found that the payment to the 
website provider was either the reasonable cost of advertisement or communications permitted by 
Rule 7.2(c)1 or was consistent with the policy of the rule, which is to prevent interference with a 
lawyer’s independent professional judgement. Regarding the payment to the third-party service 
provider, EAC 11.05 opined: 
 

The fee charged by a company for use of its service (i.e., a percentage of the money 
paid by the customer for the discounted coupon) constitutes the payment of ‘the 
reasonable cost of advertisements or communications’ permitted under Rule 
7.2(c)1 and not the sharing of a legal fee with a non-lawyer prohibited by Rule 
5.4(a). 

 
South Carolina Ethics Advisory Opinion 08-02 found that a lawyer may ethically enter into a fee 
payment arrangement with clients and a trade credit account processor, when “the lawyer here 
pays the associated fees as a premium for receiving payment early from TCAP.” 
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