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UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 
ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 
PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 
HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 
SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 
ON LAWYER CONDUCT.  

 
  

SC Rules of Professional Conduct: 5.1 and 5.5(b), (c)(1) & (c)(2) 
 
Facts: 
 
Lawyer is licensed in South Carolina and North Carolina, and her law firm is located in North 
Carolina. Lawyer routinely represents clients in both states and is actively involved in all cases 
handled by her firm. Lawyer has hired Associate, who is licensed only in North Carolina. The 
language of Rule 5.5(c)(1), RPC, SCACR 407, in conjunction with comments 6 and 8, seems to 
allow Associate to work on South Carolina cases as an attorney and even appear in court, so long 
as Lawyer is actively involved in the case and shares responsibility for the representation of the 
client. Lawyer would like clarity on whether this interpretation is correct and further guidance on 
the meaning of "temporary basis" and "actively participate." 
 
Questions Presented: 
 
1. If Lawyer allows Associate to work on South Carolina cases as an attorney and even appear in 

court, would Lawyer be assisting in the unauthorized practice of law? 
 

2. If Associate works on South Carolina cases as an attorney and appears in court, and Lawyer is 
actively involved in the case and shares responsibility for the representation of the client, is 
Lawyer fulfilling her supervisory obligations under Rule 5.1?  
 

3. Does "actively participate” mean that Lawyer must be physically present with Associate if 
Associate undertakes any legal services on South Carolina cases, or does it simply require that 
Lawyer actively participate in the representation as a whole? 

 
Summary: 
 
In order to avoid assisting in the unauthorized practice of law, a South Carolina lawyer working in 
association with an out-of-state lawyer in South Carolina must actively participate in the matter. 
Active participation requires taking responsibility for the matter and providing the same level of 
supervision that would be required of the lawyer over a non-lawyer assistant. Once the out-of-state 
lawyer is granted pro hac vice status, however, the South Carolina lawyer’s responsibilities are 



reduced to those specifically required by pro hac vice rules. Some of the issues raised in this 
inquiry cannot be addressed by the Committee because they involve unanswered questions of law 
regarding cross-border practice, specifically when supervision requires the lawyer’s physical 
presence with the supervised person, and whether a lawyer may be practicing law in South Carolina 
without being physically present in this state. 
 
Opinion: 
 
Allowing Associate to work on South Carolina cases outside of court appearances is not assisting 
in the unauthorized practice of law as long as Lawyer actively participates in the matter. Allowing 
associate to appear in court in South Carolina is not assisting in the unauthorized practice of law 
as long as Associate is admitted pro hac vice (or otherwise authorized by the forum to appear) and 
both Lawyer and Associate comply with the rules governing such admission. 
 
1. In-state work on South Carolina matters 
 
If Associate’s work “on a South Carolina case” involves travel into South Carolina, the Committee 
believes Associate would be practicing law in this jurisdiction for purposes of Rule 5.5. In that 
case, South Carolina’s Rules would apply to Associate’s conduct and, for unauthorized-practice-
of-law purposes, Lawyer’s conduct as well. Any work Associate performs may only be “on a 
temporary basis.” See Rule 5.5(c). The Committee believes the phrase “temporary basis” in 
subsection (c) and the phrase “systematic and continuous” in subsection (b) are mutually exclusive 
and bounded by each other. Regular travel into South Carolina over a long period of time may be 
regarded as continual, but it is not continuous if Associate returns to North Carolina after each 
visit, and the Committee believes that distinction is relevant. See Rule 5.5 cmt. 6 (“Services may 
be ‘temporary’ even though the lawyer provides services in this jurisdiction on a recurring 
basis….”). The committee notes, however, that having an office located within this state would 
constitute a systematic and continuous presence that would prevent Associate’s work in South 
Carolina from being regarded as “temporary.” 
 
The inquiry suggests Associate’s work is in litigation and potential litigation matters, and this 
opinion is therefore limited to that context. The inquiry asks, essentially, what the extent of 
Lawyer’s involvement must be in Associate’s work in order to avoid assisting Associate in the 
unauthorized practice of law. The answers to those questions differ between those portions of 
Associate’s work that occur outside court and those that involve appearing in court. 
 

a. Court appearances 
 
Associate’s court appearances in South Carolina are governed by Rule 5.5(c)(2). Allowing 
Associate to appear in state court here will comply with Rule 5.5(c)(2) (and therefore Lawyer will 
not be assisting in the unauthorized practice of law) as long as Associate is granted pro hac vice 
admission pursuant to Rule 404, SCACR, and both lawyers are complying with that rule. Rule 
5.5(c)(2) does not impose the same “active participation” requirement as (c)(1) (below), so 
Lawyer’s obligations as the South Carolina “attorney of record” extend no further than those 
imposed by Rule 404, which are “at all times be prepared to go forward with the case, sign all 
papers subsequently filed, and attend all subsequent proceedings in the matter.” 



 
Rule 404(f) limits the number of pro hac vice applications an out-of-state lawyer may file in any 
calendar year to six and prohibits pro hac vice admission to any lawyer who “is regularly engaged 
in the practice of law or in substantial business or professional activities in South Carolina.” This 
language appears more restrictive than the Rule 5.5(b) prohibition on a “systematic and continuous 
presence.” Therefore, if Associate “regularly” enters South Carolina to work on in-state cases, 
Rule 404 would prohibit pro hac vice admission, even though that same regular, continual entry 
would not preclude Rule 5.5(c)(1) authorization to perform legal services in South Carolina that 
do not involve pro hac vice appearances. 
 
Allowing Associate to appear in federal court in South Carolina is not assisting in the unauthorized 
practice of law as long the federal forum has authorized Associate to appear, and Associate is 
complying with the terms of that authorization. Federal preemption prohibits states from imposing 
any further restrictions on a lawyer’s practice in a federal forum. 
 

b. Out-of-court in-state work 
 
Associate’s work in South Carolina requires more than a mere “association” with Lawyer to avoid 
the unauthorized practice of law. Rule 5.5(c)(1) allows Associate to practice law in South Carolina 
if Associate works “in association” with Lawyer and Lawyer “actively participates in the matter.” 
Comment 8 to Rule 5.5 notes that, in so doing, Lawyer takes responsibility for the matter. Because 
subsection (c)(2), relating to pro hac vice admission, does not contain this requirement of active 
participation and responsibility, the Committee believes that active participation and taking 
responsibility mean something more than the mere Rule 404(i) requirement of being “prepared to 
go forward at any time” that applies to local counsel for an out-of-state lawyer admitted pro hac 
vice. 
 
The Committee believes the level of supervisory responsibility under Rule 5.5(c)(1) is similar to a 
lawyer’s supervisory responsibility for the work of a non-lawyer assistant under Rule 5.1. Neither 
Rule 5.1 nor Rule 5.5(c)(1) delineates specific supervisory duties, but South Carolina case law 
indicates that supervision over a non-lawyer requires a lawyer to do three things: 1) give instruction 
to the non-lawyer (here, Associate); 2) review the non-lawyer’s work, and 3) where necessary, 
correct the work. If Lawyer is involved in Associate’s cases to this extent, the Committee believes 
Lawyer would not be assisting in the unauthorized practice of law by Associate under a Rule 
5.5(c)(1) analysis. 
 
This level of supervision does not require Lawyer’s physical presence with Associate at all times 
when Associate undertakes legal services in South Carolina, such as drafting documents. It does, 
however, require that Lawyer at least have supervisory authority to direct Associate’s work in 
South Carolina and remain responsible for it. The South Carolina Supreme Court has required a 
lawyer’s physical presence during certain non-lawyer interactions with clients when those 
interactions inherently involve legal advice, as in a residential real estate closing, see In re Lester, 
253 S.C. 246, 247, 578 S.E.2d 7, 7 (2003) (“licensed attorney should have been physically 
present”), or when a paralegal offers to answer a client’s legal questions, see Doe v. Condon, 341 
S.C. 22, 28, 532 S.E.2d 879, 883 (2000) (“The proposed after the fact attorney review comes too 
late.”). 



 
The present inquiry involves representing clients in South Carolina cases, which would seem to 
include meeting with clients and rendering advice similar to the paralegal’s client meetings in 
Condon but performed by an out-of-state lawyer. Whether, or in what specifics, the physical 
presence requirement regarding non-lawyer employees applies to a South Carolina lawyer’s 
supervision of an out-of-state lawyer practicing in South Carolina pursuant to Rule 5.5(c)(1) is a 
question best left to the South Carolina Supreme Court.1 
 
2. Out-of-state work on in-state matters 
 
This Committee cannot answer the question whether Associate is engaged in the practice of law 
in South Carolina (and thus whether Lawyer must actively participate as noted in 1.b above in 
order to avoid assisting in the unauthorized practice of law) because that question depends on 
whether Associate’s reach into South Carolina matters from across the border via telephone, email, 
and other communication amounts to a “virtual presence” in South Carolina for the practice of 
law. The precise contours of providing legal services “in” a particular jurisdiction have not been 
defined in South Carolina and are the subject of much debate nationally, but it is not defined simply 
by the physical location of the lawyer. South Carolina has recently amended the Comments to Rule 
5.5 to note that an out-of-state lawyer’s physical presence in South Carolina is not the practice of 
law in this jurisdiction for Rule 5.5 purposes where the lawyer merely lives or visits here physically 
and works remotely through a practice in the state where the lawyer is licensed. See Rule 5.5 cmt. 
4. Consistent with several other jurisdictions’ and the ABA’s views on this question, these 
amendments essentially acknowledge that a lawyer’s “presence” for Rule 5.5(b) purposes is where 
the predominant effect of the work occurs and where the clients or forum are located. Similar 
reasoning could support the conclusion that the reverse is also true when the lawyer trades sides 
of the state line with the client and the forum. However, that is a question that only the South 
Carolina Supreme Court can answer. See footnote 1 above. 
 
 

 

 
1 In In re Unauthorized Practice of Law Rules, the Supreme Court recognized that “situations will arise 
which will require this Court to determine whether the conduct at issue involves the unauthorized practice 
of law. We urge any interested individual who becomes aware of such conduct to bring a declaratory 
judgment action in this Court’s original jurisdiction to determine the validity of the conduct.” 309 S.C. 304, 
307, 422 S.E.2d 123, 125 (1992). The Committee notes that lawyers have been permitted to anonymously 
petition the court  for such guidance when their own conduct is the subject of the action. See, e.g., Doe Law 
Firm v. Richardson, 371 S.C. 14, 636 S.E.2d 866 (2006). 


