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UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS ADVISORY 

COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL PROPRIETY OF THE INQUIRER’S 

CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER 

DISCIPLINE IS ADMINISTERED SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS 

COMMISSION ON LAWYER CONDUCT. 

 

SC Rules of Professional Conduct:  1.5, 1.15. 

 

Facts:  Due to the nature of a residential real estate practice, Lawyer frequently issues relatively 

small dollar amount checks from Lawyer’s trust account to both clients and third parties.  A 

number of these checks are not timely negotiated, resulting in ongoing trust accounting 

maintenance costs, including labor costs, stop-payment fees, and mailing fees for uncashed trust 

account checks that require stop payments and/or reissuance and re-mailing to the payee. 

 

Question Presented:  May Lawyer charge an amount to cover administrative costs associated 

with stop-payment fees and trust account check reissuance and re-mailing fees for checks that 

remain outstanding for more than thirty (30) days after issuance? 

 

Summary:  Yes, Lawyer may charge a check recipient an amount to cover administrative 

measures undertaken to resolve the outstanding check, which includes expenses incurred such as 

stop payment fees and postage fees, provided the amount charged is not unreasonable. 

 

Opinion:  This inquiry implicates Rule 1.5; however, Rule 1.15, together with the Financial 

Recordkeeping Rules found in Rule 417, SCACR, and the IOLTA Rules at Rule 412, SCACR, 

govern the Lawyer’s trust accounting obligations and must be considered and complied with as to 

any lawyer trust accounting issues. 

 

Rule 1.5(a) begins with this fundamental statement, “A lawyer shall not make an agreement for, 

charge, or collect an unreasonable fee or an unreasonable amount for expenses.”  The foregoing 

sentence governs this inquiry.  Comment 1 to Rule 1.5 provides, in relevant part, “A lawyer may 

seek reimbursement for the cost of services performed in-house…by charging an amount that 

reasonably reflects the cost incurred by the lawyer.”  Here, in conjunction with the administrative 

measures undertaken by Lawyer in addressing and resolving trust account checks that remain 

outstanding for more than thirty (30) days, it appears that Lawyer incurs actual expenses to third-

parties as well as costs associated with the in-house expenditure of time and effort on the part of 

Lawyer and his staff.  Consequently, Lawyer may charge an amount against the recipient’s check 

to obtain reimbursement for the same, provided the amount charged is not unreasonable.  To collect 

on such amount charged, Lawyer may deduct the amount to be charged from funds that remain in 

trust after adequate steps have been taken to cancel, void, or otherwise nullify the previously issued 

check that Lawyer is undertaking efforts to replace.  Regardless of reasonableness of the amount 



 

 

to be charged, deduction of that amount by Lawyer is limited to the total amount of funds that were 

to be paid by the previously outstanding check to avoid use of funds belonging to another party 

besides the intended check recipient.  Apart from the limit referenced, the Committee specifically 

avoids opining as to whether any specific amount meets the “not unreasonable” requirement of 

Rule 1.5(a). 


