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ETHICS ADVISORY OPINION 

08-14 

UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 

ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 

PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 

HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 

SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 

ON LAWYER CONDUCT. 

Factual Background:  

 

Lawyer A, a family law practitioner, would like clarification on the propriety of including 

information in affidavits for temporary hearings that is not based on the witness’s personal 

knowledge or is based on hearsay. 

 

Question Presented: 

May a lawyer representing a client in a divorce action file affidavits in support of ex parte 

requests or temporary hearings that include hearsay or information that is not based on the 

witness’s personal knowledge?  

 

Summary: 

 

A lawyer may file affidavits that include hearsay or information not based on a witness’s 

personal knowledge in support of ex parte requests or temporary hearings so long as the hearsay 

or other information is clearly identified as such.  The admissibility of that evidence is a matter 

of substantive law. 

 

Opinion: 

 While a lawyer may file affidavits which include hearsay, the hearsay must clearly be identified 

as such.  Admissibility of the evidence is a matter of law.   However, Rule 3.3 (a)(3) prohibits a 

lawyer from tendering false information to a court.  Therefore, to the extent that the lawyer is 

preparing affidavits which contain hearsay for signature, the attorney has a duty to ensure that 

the affidavit clearly identifies such information as hearsay.  For example, a lawyer may not 

knowingly present an affidavit in which Party A testifies to Fact X unless Party A has first-hand 

knowledge of Fact X; if Party A merely heard from Party B that Fact X occurred, the affidavit 

must so state. 



To the extent that the lawyer is submitting a pre-signed and sworn affidavit which the lawyer 

knows to contain hearsay not identified as such, the lawyer has a duty to advise the court of the 

hearsay.  Furthermore, in ex parte proceedings, a lawyer must comply with the duties enunciated 

in Rule 3.3(d) and ensure that all material facts known to the lawyer will enable the court to 

make an informed decision. 


