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UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS
ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL
PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE
HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED
SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION
ON LAWYER CONDUCT.

Factual Background:

The Clerk of Court/Register of Deeds is beginning a system of e-recording for many documents
involved in real estate transactions. Under the proposed procedure, the closing lawyer will scan
the document to be recorded and email the document to the Clerk of Court/Register of Deeds
Office. The Clerk or Register will add the date, time, Book and Page stamps to the document and
email the document back to the closing lawyer. The closing lawyer will then print the emailed
document, and this emailed version will become the original recorded document.

At the same time the document is received by the Clerk of Court/Register of Deeds Office, that
office will debit an account of the transmitter for the recording and transfer fees. Since funds
received in a real estate transaction pass through a lawyer’s trust account, there is an objection to
allowing the Clerk or Register to access the trust account for purposes of withdrawing funds for
recording and transfer fees. Instead, the lawyer wants to establish an account separate from the
trust account so that once a transaction is completed, the funds collected for recording and transfer
fees will be deposited into that separate account. When the documents from that transaction are
recorded, the Clerk or Register will then debit that separate account for the appropriate fees. If the
money is not in that account, the Clerk or Register will reject the documents.

Questions Presented:

1. Would the account described be considered a trust account regulated under S.C. RPC 1.15
and S.C. ACR 417?
2. Can a lawyer share control of an account with a non-lawyer?

Summary:
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An account that contains funds of a client or third party is a trust account subject to the provisions
of SC RPC 1.15 and SC ACR 417.

As long as an account does not contain legal fees which could not be shared with a non-lawyer
under SC RPC 5.4 or client funds which are subject to the safe-keeping requirements of SC RPC
1.15 and Financial Recordkeeping requirements of SC ACR 417, a lawyer may share control of an
account with a non-lawyer.

Opinion:

A lawyer is under a duty to keep the property of his client safe and separate from that of himself
and other clients. Rule 1.15 states (in part):

(&) A lawyer shall hold property of clients or third persons that is in a lawyer’s possession in
connection with a representation separate from the lawyer’s own property. Funds shall be kept in
a separate account maintained in the state where the lawyer’s office is situated, or elsewhere with
the consent of the client or third person. Other property shall be identified as such and
appropriately safeguarded. Complete records of such account funds and other property shall be
kept by the lawyer and shall be preserved for a period of six years after termination of
representation.

(b) A lawyer may deposit the lawyer’s own funds in a client trust account for the sole purpose of
paying service charges on that account, but only in an amount necessary for that purpose.

(c) A lawyer shall deposit into a client trust account unearned legal fees and expenses that have
been paid in advance, to be withdrawn by the lawyer only as fees are earned or expenses incurred.

In addition, lawyers in South Carolina must maintain client trust accounts in accordance with the
Financial Recordkeeping requirements of Rule 417 of the South Carolina Rules of Appellate Court
Procedure. These requirements include, among other things, “ledger records for all trust accounts
required by Rule 1.15 of the Rules of Professional Conduct, showing, for each separate trust client
or beneficiary, the source of all funds deposited, the names of all persons for whom the funds are
or were held, the amount of such funds, the descriptions and amounts of charges or withdrawals,
and the names of all persons to whom such funds were disbursed;” Rule 417 (a)(2), SC ACR. The
failure to maintain client funds separate and apart has repeatedly been cause for discipline in South
Carolina. See, eg., In re Lattimore, 361 S.C. 126. 604 S.E.2d 369 (S.C. 2004)(lawyer disbarred
for, among other things, trust account violations and recording account practices); In re Brown,
041210 SCSC, 26802 (S.C. April 12, 2010)(lawyer suspended for six months for, among other
things, failing to safe-keep client funds); In re Ham, 041210 SCSC, 26800 (S.C. April 12,
2010)(lawyer indefinitely suspended for misuse of client funds); In re Witcraft, 041210 SCSC,



26801 (S.C. April 12, 2010)(lawyer suspended for two years for misuse of client funds); In re
David, 030110 SCSC, 26778 (S.C. March 1, 2010)(lawyer publicly reprimanded after self-
reporting of trust account violations); In re Smalls, 382 S.C. 551, 677 S.E.2d 211 (S.C.
2009)(lawyer disbarred for numerous trust account violations); and In re Bowden, 613 S.E.2d 367
(S.C. 2005)(subordinate lawyer publicly reprimanded for trust account and recording account
violations of the firm).

Our Committee has looked at a similar inquiry previously in SC EAC Opinion 2006-02. In that
opinion, the question centered around the transfer of recording funds from the lawyer’s client trust
account into a recording account which then disbursed those recording funds to the Clerk of Court
or Register. As we correctly pointed out, the client funds continue to be client funds even after
being transferred from the trust account to the recording account. Unless the recording account is
maintained in compliance with all trust accounting requirements under SC RPC 1.15 and SC ACR
417, this practice would be a violation of the lawyer’s ethical obligations. That opinion went
further to suggest that if the lawyer were to advance the cost of the recording and transfer fees
from the lawyer’s own funds, the reimbursement to the lawyer from the client trust account would
be proper so long as disclosure was made according to RESPA requirements and other substantive
law. SC EAC Op. 2006-02.

Under the fact scenario presented, if the shared recording account contains funds of the lawyer’s
clients, it would necessarily be a trust account and would be subject to all the recordkeeping
requirements outlined above. The funds transferred from the lawyer’s trust account to the
“recording” account remain client funds until they are paid to the Clerk or Register. The only way
to avoid this conclusion would be if the recording account contained the lawyer’s own funds which
were being advanced for the recording of the documents. Then the contents of the account would
not be client funds or legal fees at all, but the lawyer’s own funds. The lawyer would then be
reimbursed for these advanced costs by a disbursement from the client trust account once recording
had been accomplished. Rule 1.8(e) specifically permits a lawyer to advance court costs and
expenses of litigation, but prohibits a lawyer from providing a client with any other financial
assistance. The payment of recording and transfer fees would be analogous to court costs and
expenses of litigation which are routinely permitted to be advanced in other areas of the law.
(Federal court permits e-filing of actions using a credit card system similar to that being proposed
by the Clerk of Court/Register of Deeds.) As long as the lawyer ensures that the shared account
does not contain legal fees or client funds, the lawyer could participate in the Clerk or Register’s
e-recording procedure without violating any of the lawyer’s ethical obligations.



