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ETHICS ADVISORY OPINION 

13-04 

UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 

ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 

PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 

HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 

SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 

ON LAWYER CONDUCT. 

Factual Background: 

A third-party, nonprofit organization (NPO) wants to retain Attorney to represent Client in a 

legal matter. The nonprofit deposits money into the Attorney’s trust account to cover the 

expenses related to Attorney’s representation of Client. 

Questions Presented and Summary: 

1. Who owns the funds in Attorney’s trust account? The NPO payor or Client? 

The ownership of the funds in Attorney’s trust account must be determined by and between the 

payor and client; Attorney must not arbitrate disputed funds. 

2. Who can direct Attorney as to how to use the funds in the trust account? 

Attorney will determine how to use the funds to best achieve the goals of the representation, and 

Attorney must not allow the third party payor to direct the representation of Client. 

3. Is Attorney obligated to tell the client that a third party has paid for all the legal expenses and 

keep the client informed as to the amount and status of those funds? 

Yes 

A. Can the NPO place any limitations on the use of the funds it deposited with Attorney for 

Client’s benefit? 

Only to the extent of requiring funds to be used only for client’s actual expenses for 

representation as to a particular matter. Attorney cannot allow a third-party to direct his 

professional judgment. 

 



Opinion: 

There have been several Ethics Advisory Opinions issued over the years addressing a scenario 

wherein the attorney is retained by, connected with, or otherwise paid by a third-party for the 

benefit of the attorney’s client. 

In Ethics Advisory Opinion 04-03, we determined that a non-profit organization may refer its 

donors to a lawyer for purposes of drawing up the estate plans for the donor, “provided that the 

lawyer makes full disclosure to the donor/client of the relationship with the nonprofit (including 

the fee payment structure with the nonprofit), and obtains the donor/client’s written permission 

to proceed” with the representation. So, Attorney must assure the client that the receipt of such 

payment from the NPO payor will not interfere with Attorney’s independent judgment (See also 

Rule 2.1) or with the client-lawyer relationship; Attorney must protect the confidentiality of 

client’s information (See also Rule 1.6). 

More specifically, Rule 1.8(f) requires Attorney to fully inform the client that some or all of his 

expenses related to the representation are being paid by the NPO, and he must receive client’s 

consent to that arrangement. Even if the expenses for Someone Else are paid to Attorney by 

NPO, it is Someone Else that is the client and whose interest the lawyer must protect and to 

whose goals Attorney must attend. Rule 1.8(f)(2) underscores the lawyer’s duty to ensure there 

be “no interference with the lawyer’s independence of professional judgment or with the client-

lawyer relationship”, even when compensation is received from somebody other than the client. 

Similarly, Rule 5.4(c) states “a lawyer shall not permit a person who recommends, employs, or 

pays the lawyer to render legal services for another to direct or regulate the lawyer’s professional 

judgment in rendering such legal services.” So, while the NPO payor can limit the use of the 

funds to a particular matter involving the client, it may not limit the Attorney’s discretion on the 

application of the money to that matter. 

Likewise, the NPO payor cannot instruct Attorney on the goal of his representation of client. 

Rule 1.2(a) requires the lawyer to abide by the client’s decisions regarding the objectives of the 

representation, and must take all necessary precautions to ensure that he does not permit the NPO 

to direct or regulate his professional judgment in rendering legal services to the client, Someone 

Else. 

Addressing the issue of ownership over the funds paid by a third party for the benefit of a client, 

Rule 1.15 of the Rules of Professional Conduct gives attorneys direction as to how to handle that 

money. The comments to the rule anticipate the scenario where a lawyer will receive funds from 

third parties from which a fee or expenses will be paid. Comment 4 to Rule 1.15 places a duty 

upon the lawyer to ensure that the client does not misuse funds appropriated by a third party. "A 

lawyer may have a duty under applicable law to protect such third-party claims against wrongful 

interference by the client." If the situation arises that both NPO payor and client Client are 

demanding a refund of the money in trust, Attorney must leave the funds in his trust account and 

tell the claimants to work it out amongst themselves. 


