
 ETHICS ADVISORY OPINION  
 23-04 
 
UPON THE REQUEST OF A MEMBER OF THE SOUTH CAROLINA BAR, THE ETHICS 
ADVISORY COMMITTEE HAS RENDERED THIS OPINION ON THE ETHICAL 
PROPRIETY OF THE INQUIRER’S CONTEMPLATED CONDUCT. THIS COMMITTEE 
HAS NO DISCIPLINARY AUTHORITY. LAWYER DISCIPLINE IS ADMINISTERED 
SOLELY BY THE SOUTH CAROLINA SUPREME COURT THROUGH ITS COMMISSION 
ON LAWYER CONDUCT.  
 
SC Rules of Professional Conduct: 1.7, 1.9, 1.14, 2.1 
 
Facts:  
 
Lawyer drafted wills and powers of attorney for a married couple about ten years ago. They left 
almost everything to each other (a few specific gifts to children) and named each other as power 
of attorney.  Wife has since been diagnosed with dementia and cannot make her own decisions. 
Her Husband is acting as her power of attorney.  Husband now wants to change his will to 
remove Wife as his primary beneficiary and change his powers of attorney to his children since 
Wife can no longer serve. He would still leave her the contents of their house and possibly a life 
estate in their home - she is not a co-owner.   
 
  
Questions Presented:  
 
 1. Since Lawyer represented both Husband and Wife in preparing the previous 
documents, is it a conflict of interest per Rule 1.9 to prepare the will and power of attorney for 
Husband with the requested changes?    
 
 2. If there is a conflict under Rule 1.9, can Husband give written informed consent to 
the conflict as Wife’s Agent under her power of attorney?  
 
 
Summary:  
 
Lawyer previously represented both Husband and Wife, so for purposes of Rule 1.9, the 
questions are: i) whether drafting new documents for Husband with the proposed changes is a 
“substantially related matter” to drafting the documents for Him, and if so, ii)  whether the 
changes would be “materially adverse” to the interests of Wife; and iii)  whether there is any 
information from the prior representation that could be used to the disadvantage of Wife that was 
not already shared with Husband during the prior joint representation.  Section 1.9(b) would not 
apply to this fact situation.   
 
Although the prior representation may be related to Lawyer’s work in drafting the new 
documents, it will not be regarded as “substantially related” unless they “involve the same 
transaction or legal dispute or if there otherwise is a substantial risk that confidential factual 



information as would normally have been obtained in the prior representation would materially 
advance the client's position in the subsequent matter.”  Because one can assume the documents 
executed 10 years ago effected Husband’s intentions and direction at that time, any facts giving 
rise to Husband’s direction to prepare a new will and power of attorney presumably would have 
arisen since that time.  Furthermore, the preparation and execution of the new documents are not 
based on any substantive legal issues or claims, but merely the present intentions and direction of 
the husband.  Lawyer does not need any information from the former representation or to reveal 
any such information for the preparation or execution of the new documents. New estate 
planning documents could be drafted to effectuate Husband’s intentions regardless of whether 
any prior documents exist.  It therefore cannot be said that the proposed representation is 
substantially related to the prior representation. 
 
Opinion:  
 
When an attorney submits an inquiry to this Committee, ordinarily the facts submitted will be 
deemed to be true, and unless the Committee believes those facts to be ambiguous, the Committee 
will not ask for details regarding the circumstances underlying the facts.  Although there may be 
undisclosed circumstances that might affect the Committee’s opinion if known, the opinion of the 
Committee will be based only upon the facts submitted.  If additional facts that might be material 
to the opinion are not covered by the facts, the Committee’s opinion may be qualified to take the 
unknown facts into account.  See Comment 5 to Rule 2.1.  
 
1. Duty to Former Client 
 
Rule 1.9 outlines a lawyer’s duties to former clients.  Here, Rule 1.9(a) and Rule 1.9(c) are directly 
relevant:   
   

1.9(a)  A lawyer who has formerly represented a client in a matter shall not 
thereafter represent another person in the same or a substantially related 
matter in which that person's interests are materially adverse to the interests 
of the former client unless the former client gives informed consent, confirmed 
in writing. 
             
1.9(c)   A lawyer who has formerly represented a client in a matter or whose 
present or former firm has formerly represented a client in a matter shall not 
thereafter: 
(1) use information relating to the representation to the disadvantage of the 
former client except as these Rules would permit or require with respect to a 
client, or when the information has become generally known; or 
(2) reveal information relating to the representation except as these Rules 
would permit or require with respect to a client. 

       



Lawyer previously represented both Husband and Wife, so for purposes of Rule 1.9(a) and (c) the 
questions are: a.) whether drafting new documents for Husband with the proposed changes is a 
“substantially related matter” to drafting the documents for Him, and if so, ii)  whether the changes 
would be “materially adverse” to the interests of Wife; and iii)  whether there is any information 
from the prior representation that could be used to the disadvantage of Wife that was not already 
shared with Husband.  Section 1.9(b) would not apply to this fact situation. 
 
 i) Substantially Related Matter.  Leaving aside the analysis of Husband’s power to act on 
behalf of Wife as her agent, which will be discussed below, Husband’s new will disinheriting her, 
and his new power of attorney would be adverse to her (although not necessarily materially 
adverse, as discussed below), and Lawyer’s representation in drafting his new documents could be 
prohibited if it was substantially related to drafting the earlier documents. (Paraphrasing SC Bar 
Ethics Opinion10-03, extensively quoted in this section of the opinion.)    
  
In Opinion 10-3, the question was whether it was a conflict under Rule 1.9 for an attorney whose 
firm closed a real estate transaction to later represent a Homeowners’ Association whose interest 
was potentially opposed to that of the owner of the property.  Opinion 10-3 was based on In re 
Anonymous, 298 S.C. 163, 378 S.E.2d 821 (1989), in which the South Carolina Supreme Court 
held that representing a borrower in a residential transaction and later representing the lender in 
foreclosure does not create an appearance of impropriety.  As stated in the opinion, “The 
appearance of impropriety’” standard, applicable at the time, was a higher standard of conduct 
(i.e., a lower conflict threshold) than the "substantially related" test under Rule 1.9.  … Therefore, 
what was proper under the former test must be proper under [Rule 1.9].”  
 
Per Opinion 10-3, “the rule and comments appear directed at subsequent representation that 
involves either legal advice on the same specific substantive issues or legal claims based on the 
same facts.  In short, not all related matters are substantially related for Rule 1.9 purposes.”   
 
Comment 3 to Rule 1.9 states that “Matters are “substantially related” for purposes of this Rule if 
they involve the same transaction or legal dispute or if there otherwise is a substantial risk that 
confidential factual information as would normally have been obtained in the prior representation 
would materially advance the client's position in the subsequent matter.” 
 
Because one can assume the documents executed 10 years ago effected Husband’s intentions and 
direction at that time, any facts giving rise to Husband’s direction to prepare a new will and 
power of attorney presumably would have arisen since that time.  Furthermore, the preparation 
and execution of the new documents are not based on any substantive legal issues or claims, but 
merely the present intentions and direction of the husband.  Lawyer does not need any 
information from the former representation or to reveal any such information for the preparation 
or execution of the new documents. New estate planning documents could be drafted to 
effectuate Husband’s intentions regardless of whether any prior documents exist.  It therefore 
cannot be said that the proposed representation is substantially related to the prior representation. 
 
 ii)  Materially Adverse.  According to the reasoning of ABA Formal Opinion 05-434, 
December 8, 2004 (concerning concurrent representation under Rule 1.7), discussed a testator who 



wished to disinherit a beneficiary where both the testator and the beneficiary were current clients 
of the same lawyer: 
 

“Direct adverseness requires a conflict as to the legal rights and duties of the clients, 
not merely conflicting economic interests. … [A] testator is, unless limited by 
contractual or quasi-contractual obligations or by state law, free to dispose of his 
estate as he chooses, or to consume his entire estate during his lifetime or give it all 
away, leaving nothing to pass under his will. A potential beneficiary, even one who 
has been informed by the testator that he has been named in a testamentary 
instrument, has no legal right to that bequest but has, instead, merely an expectancy. 
Thus, except where the testator has a legal duty to make the bequest that is to be 
revoked or altered, there is no conflict of legal rights and duties as between the 
testator and the beneficiary and there is no direct adverseness. 

 
The preparation of an instrument disinheriting a beneficiary ordinarily is a simple, 
straightforward, almost ministerial task, without call for the lawyer to consider 
alternative courses of action, and it is difficult to imagine a circumstance in which 
a responsibility of the lawyer to her other client (even a client who is a presumptive 
beneficiary of the testator's bounty) would pose a significant risk of limiting the 
lawyer's ability to discharge her professional obligations to the testator.” 

 
The facts as given do not indicate that Husband has asked for Lawyer’s advice to the effects of the 
new documents beyond merely informing Lawyer of his desire for change of beneficiary in the 
will, or the change of agent in the power of attorney. If the impetus for new documents came from 
Husband and not on the advice of Lawyer, there is no direct adversity.  Even if Husband and 
Lawyer did consult on the matter, and the change was made on the advice of Lawyer, it would be 
a matter of fact whether the new documents were adverse to Wife’s interest.  It should be noted 
that Wife’s personal representative could produce the same result by executing a disclaimer of her 
inheritance from Husband.   
 
 iii)  Information from Prior Representation.   Except as noted above, in drafting the new 
documents for Husband, Lawyer does not need to refer to any information from the prior 
representation or to reveal any such information.  Thus, Rule 1.9(c)(2) is not implicated.  
 
2.  Power of Attorney 
 
Although the Committee has concluded that no conflict exists in this scenario, even if there had 
been a conflict, what power Husband has as Wife’s Agent is a matter of fact and law and dependent 
upon just what is specified in the power of attorney, and the application of the South Carolina 
Uniform Power of Attorney Act, Title 62, Article 8, South Carolina Code of Laws.  Section 62-8-
114 of the Act appears to have language relevant to this matter, but the interpretation of that section 
and application to the facts herein in connection with Husband’s authority under Wife’s power of 
attorney are not within the remit of this Committee, and no opinion can be expressed on those 
matters.  The issue of informed consent is also a matter of fact and law, and no opinion can be 
given on that issue for much the same reasons.  
 


